Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tiramisu na několik způsobů

12. 8. 2007



Malé české tiramisování


 

Není nejmenších pochyb o tom, že italský moučník tiramisu vítězně táhne z Apeninského poloostrova do celého světa. I u nás patří jednoznačně mezi nejoblíbenější, leč taky mezi ty dražší dobroty. Ovšem nebyli by to Češi, aby si kutilsky nevymysleli nějaké varianty tohoto dezertu "po našem". Variant je opravdu nesčetné množství. Doufáme, že i vy nějakou svoji recepturu přidáte do čtenářských receptů.

Vaničkové tiramisu


Připravíme si vaničku tučného tvarohu, jednu zakysanou smetanu, dvě lžíce cukru, balíček vanilkového cukru, hrníček studené kávy, smíchané se dvěma lžičkami rumu a piškoty.

Tvaroh, smetanu a cukr vymícháme do hladkého krému. Do dortové formy, vyložené alobalem dáme na dno piškoty, pokropíme kávou s rumem, zalijeme krémem, dáme další vrstvu piškotů (opět navlhčíme kávou), nahoru dáme poslední vrstvu krému, který hustě posypeme kakaem. Moučník necháme tuhnout a rozležet v ledničce alespoň 12 hodin.


Dietní tiramisu


Půl kila nízkotučného tvarohu, umělé sladidlo v prášku, deci silné kávy, dvě lžičky rumu, 200 gramů instantního nízkokalorického krému, 200 gramů piškotů.

V míse dobře promícháme tvaroh se sladidlem, instantní krém připravíme podle návodu a lehce vmícháme do tvarohového základu. Piškoty namáčíme do kávy s rumem (jen je tekutinou "protáhneme"), a dáme na dno dortové formy, střídáme vrstvy piškotů s krémem, nahoře je krém, který posypeme kakaem. Necháme v lednici ztuhnout a rozležet nejlépe do druhého dne.

Pomazánkové tiramisu


Připravíme si jedno pomazánkové máslo (bez příchuti), mléko, pískový cukr, balíček vanilkového cukru, rum, strouhanou čokoládu, kakao, piškoty.

Pomazánkové máslo vyšleháme s mlékem, pískovým a vanilkovým cukrem na lehký krém, přidáme podle chuti rum. Piškoty namáčíme do studené kávy (jen lehce, aby se nerozmáčely), a dáme do formy. Na piškoty dáme krém, každou vrstvu krému sypeme kakaem, poslední, vrchní vrstvu, pak hustě posypeme strouhanou čokoládou. Necháme dobře uležet a ztuhnout v ledničce.


Banánové tiramisu


Potřebujeme tři zralé banány, 150 gramů cukrářských piškotů, 80 gramů strouhané čokolády na vaření, 250 gramů měkkého tvarohu, žloutek, čtvrt litru šlehačky, dvě lžíce rumu, dvě lžíce moučkového cukru, dvě lžíce kakaa, deci silné kávy.

Vyšleháme žloutek s cukrem do pěny, přidáme tvaroh a ušlehanou smetanu. Všechno důkladně promícháme a přidáme nastrouhanou čokoládu. Piškoty postupně namáčíme v kávě, do které jsme přidali rum. Dno malé dortové formy vyložíme piškoty, natřeme vrstvou krému, do něj lehce vmáčkneme podélně rozříznuté banány. Opět dáme tvarohovou směs, piškoty, poslední vrstvu krému a posypeme kakaem. Samozřejmě necháme v ledničce odpočívat alespoň půl dne.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ŠIKULKA

(Marie, 21. 1. 2011 18:57)

Jste šikulka, je to výborné.